Ape Art, 2001

The work was made in a rented shop in the city centre of Oslo, in December during the Christmas shopping. The installation was made to look like a shop, with window exhibitions, a small fitting room and a mirror, bags, music, animation films, and secondhand clothes with fake designer- logos. Nothing was for sale.

A cooperation with Marianne Nygård and Cathrine Alvin.

 

Ape Art

Siri Harr SteinvikArt.html

Utstillingsadresse: Tordenskioldsg.3 (tidligere Hammerlunds kunsthandel)

pressemelding:

APE ART

- en utstilling av, med og for forbrukere

Cathrine Alvin

Marianne Nygård

Siri Harr Steinvik   Oslo, 6.12.01Jula skal være ei tid for ettertanke. Men i advents-Oslo er det vanskelig å finne både tid og sted for tanker om annet enn shopping. I dette førjulsmarerittet tilbyr APE ART et alternativ. I stedet for nisser og grantrær finner du apekatter og bananer i Tordenskioldsgate 3. Tema for APE ART er vestlig forbrukerkultur og konsekvensene av denne livsstilen, på godt og vondt, men mest på vondt. Apestrekene er animerte, sydde, malte og trykte. APE ART er en kamuflert kunstutstilling med et sosialt og politisk budskap. Åpning finner sted torsdag 13. desember kl. 19.00. Fredag 14. og lørdag 15. kan du stikke innom fra kl. 12.00 til 18.00, og søndag 16. fra kl. 12.00 til 16.00.hvorfor? (there`s a monkey on your back)

Minste felles multiplum for “Ape Art” er apekatter. Fordi apene ligner på menneskene, de er bare litt dummere. Men vi kjenner oss igjen i dem. Man kan kanskje tenke seg at de klokeste apene er like dumme som de dummeste menneskene.

Det mest karakteristiske ved apene er selvfølgelig at de aper. Men aping er jo også et typisk menneskelig trekk. Som moter, for eksempel. Det er det apeaktige hos menneskene som er utgangspunktet for Ape Art. Når apene aper synes vi de er rørende og morsomme. Mens menneskenes aping kan være av mer usympatisk karakter (sweatshops, uetisk mat, overforbruk og søppelberg). Det er vrient å snakke om moralske spørsmål uten å virke moraliserende. Men “Ape Art” et forsøk. Max Havelaar er dessverre ikke like populær som Ralph Lauren, men han er verdt et bekjentskap. Derfor lager vi en miniatyrverden hvor aper spiller rollen som mennesker.hvor? (it`s a jungle out there)

Shoppingfestivaler er det siste innen underholdning. Det er lett å få lån til bil, men lån til leilighet er verre. De fleste jentene oppgir shopping som sin hovedhobby. I Oslo betyr “Bilfri by” at butikkene flytter ut på gatene og erstatter bilene. Byen drives som et shoppingsenter. Du kan kjøpe alt. Fra dildoer i stjernetegnet ditt til rosa naturtro lekestøvsugere i plast som suger, ikke støv, men de suger.

“Ape Art” er en utstilling som kommenterer denne jungelen av kjøpekultur, og som derfor også befinner seg midt i den. Det er en utstilling som ligner en butikk. Som du kan dumpe innom idet du er på vei til et eller annet, blir nysgjerrig og går inn. Utstillingen har lav terskel. Den viser hverdagslige ting - av, med og for forbrukere.


hva? (monkey business)

Utstillingsrommet organiseres som en basar/medina; litt rotete med ting spredt utover golv, vegger og på stativer, som på en mini markedsplass. Her er film, musikk, hjemmelagde objekter og bruksting i forskjellige materialer og teknikker.


På golvet ligger et teppe. På teppet står tolv vesker i skai, formsydd som apeansikter.      - En gjeng med aper i ymse luner; en molefonken sjimpanse, en illsint bavian, en grådig gorilla. En apeveske er en nyttig kompis ( du kan selv sy så mange du trenger ). Apeveskene har glidelåsmunn; en lomme til å putte kredittkortene i.


Du kan bla i et overfylt stativ med Apeklær; hundre 2nd hand trøyer/ T-skjorter/ singleter med logoene DKNY, CK, Gucci, Nike, DG og Tommy i silketrykk på brystet. Du har sett det før, men dette er den norske utgaven av piratkopier. De er ikke til salgs, men du kan se, ta på og gjerne prøve. Mange vil nok synes at klærne er stygge; dette er restene som blir igjen på loppemarked - det som ligger igjen helt til slutt og som selges på posesalg. Men de er igrunnen fin-fine, og enda finere blir de med store logoer på brystet.


Tegnefilmer vises på små kjøkken-TVer i forskjellige farger. Her kjøres “reklamefilmer” non stop. Animasjonene har (selvfølgelig) aper i hovedrollene. Det er korte snutter om herming og handling. Apene i filmene er litt dumme og kanskje ikke så heldige. De er hvertfall ikke født på solsiden. Bananfilmen er en harselerende informasjons-kampanje. Ape dance blir sannsynligvis ikke den nye “Macarena”.


På veggen henger 12 speilformede oljemalerier; portretter av Aper i DesignerTskjorter (Boss, CK, DG, DKNY, Gucci, Nike, Paul Frank, Paul Smith, Polo, Prada, Tommy, Versace). Pluss 66 trefliser med portretter av Aper i ReklameTskjorter (Adidas, ASK, B&O, BBC, Bic, Body Shop, Bosch, Canon, CNN, Coca Cola, Coop, Cubus, Dagbladet, DBS, Diesel, Din Sko, Ecco, Esso, Fiat, Gilette, G-sport, H&M, Høie, IBM, Ikea, JC, Jordan, Kappahl, Kitekat, Kiwi, Kodak, Lano, Levis, Lindex, Livi, Lux, MTV, McDonalds, Narvesen, Nestle, Nokia, NRK, NSB, Opel, Pampers, Peppes, Prix, Ray Ban, Rema, Rimi, Saab, SAS, Skoda, Solidox, Sony, Stimorol, SVT, Telenor, Telia, Texaco, Thorn, Tine, TV2, VG, Volvo, 7/11)


Ellers finner du tilbehør som Apelue og Apehale, den ultimate consumer-tapen the Ape Tape og Apesandaler. Til sammen en rekke forbruks-, underholdnings- og kunstartikler som forhåpentligvis er med på å forebygge bevisstløs aping. 

Ape Art, 2001

Arbeidet fant sted i et leid lokale i sentrum av Oslo i julehandelen. Det var meningen at installasjonen skulle ligne en butikk med vindusutstillinger, et lite prøverom og speil, vesker, musikk, animasjonsfilmer og brukte klær med fake designer-logo på brystet. Ingenting var til salgs.

    Et samarbeid med Marianne Nygård og Cathrine Alvin.