Ape Art (it`s a jungle out there)
Shoppingfestivaler er det siste innen underholdning. Det er lett å få lån til bil, men lån til leilighet er verre. I Oslo betyr “Bilfri by” at butikkene flytter ut på gatene og erstatter bilene. Byen drives som et shoppingsenter. Du kan kjøpe alt. Fra dildoer i stjernetegnet ditt til rosa naturtro lekestøvsugere i plast som suger, ikke støv, men de suger.
De fleste jentene oppgir shopping som sin hovedhobby. Folk er opptatt av ting. Ape Art prøver å utnytte denne interessen for forbruksvarer ved å lade tingene med et nytt innhold. Ting kan fortelle historier. Ape Art viser hverdagslige ting - av, med og for forbrukere. Til sammen en rekke forbruks-, underholdnings- og kunstartikler som forhåpentligvis er med på å forebygge bevisstløs aping.
hvorfor? (there`s a monkey on your back)
Det mest karakteristiske ved apene er selvfølgelig at de aper. Men aping er jo også et typisk menneskelig trekk. Som moter, for eksempel. Det er det apeaktige hos menneskene som er utgangspunktet for Ape Art.
Tema for “Ape Art” er vestlig forbrukerkultur og konsekvensene av denne livsstilen. På godt og vondt, men mest på vondt. Apestrekene er animerte, sydde, malte og trykte. ”Ape Art” er kamuflert kunst med et sosialt og politisk budskap. Minste felles multiplum er apekatter. Fordi apene ligner på menneskene, de er bare litt dummere. Men vi kjenner oss igjen i dem. Man kan kanskje tenke seg at de klokeste apene er like dumme som de dummeste menneskene. Når apene aper synes vi de er rørende og morsomme. Mens menneskenes aping kan være av mer usympatisk karakter (sweatshops, uetisk mat, overforbruk og søppelberg). Det er vrient å snakke om moralske spørsmål uten å virke moraliserende. Men “Ape Art” er et forsøk. Max Havelaar er dessverre ikke like populær som Ralph Lauren, men han er verdt et bekjentskap. Derfor lager vi en miniatyrverden hvor aper spiller rollen som mennesker.
hvordan? (monkey business)
Ape art viser filmer på tre små reise-TVer. På den ene kjøres “reklamefilmer” non stop. Disse animasjonene har (selvfølgelig) aper i hovedrollene. Det er korte snutter om herming og handling. Apene i filmene er litt dumme og kanskje ikke så heldige. De er hvertfall ikke født på solsiden. Bananfilmen er en harselerende informasjons-kampanje som forteller om uøkologisk bananproduksjon. Hermedansen Ape dance blir sannsynligvis ikke den nye fugledansen eller “Macarena”. Og PolkaBenzin er en loop alle ihugne shoppere kan kjenne seg igjen i.
What’s wrong with Tommy? (video, 13’) er en animert dokumentar som viser den usminkede sannheten om Tommy Hilfiger. Tommy er et takknemlig objekt; et erkeeksempel på hva klesindustrien ikke bør gjøre. Derfor går vi Tommy Hilfiger litt nærmere etter i sømmene.Tommy er en typisk representant for den nye klesindustrien: De som ikke selger klær, men drømmer, og som fraskriver seg ansvaret for produksjonsforholdene ved å kjøpe ferdige varer fra andre produsenter. Tommy Hilfiger er ikke verre enn alle de andre, men en av mange værstinger.
Vi tar turen til Indonesia for å finne ut hvordan en Tommy-genser blir til. Vi besøker en EPZ (Export Processing Zone) og finner en fabrikk/”sweatshop” hvor jentene syr Tommy-klær. Arbeidsforholdene er uholdbare på alle måter. Det viser seg også at den internasjonale, uavhengige overvåkningen av fabrikken er meget utilfredstillende. Vi ser også nærmere på IMF, WTO og WB sine roller i denne sammenhengen. Men heller ikke her finner vi noen som tar ansvar. Alle er kun interessert i penger.
Dokumentaren er en klipp/lim-animasjon. Disse scenene er umulig å filme i virkeligheten: Ingen slipper inn i produksjonssonene hvor klærne blir laget. Animasjon er derfor den eneste og dermed også den beste teknikken for å dekke hva som egentlig foregår i en EPZ.
Klærne våre har hemmeligheter. Dette er en animert dokumentar som forteller historien om genseren din. Vi tar et dykk ned i et dickensk mareritt for 70 mill. sweatshop-arbeidere. Filmen kommenterer vår overflodskultur. Den er et forsøk på å kanalisere fakta som vanligvis drukner i informasjonsflommen. Her avsløres Tommy som kynisk løgner og grisk forretningsmann. “- What`s wrong with Tommy?” er en slags skrekkfilm: Den har innslag av blod og vold, og i hovedrollene finner du gale menn med makt og penger. Farlige menn som utnytter fattige jenter. Det er en sann historie.
Er du en forvirret forbruker? Kanskje prøver du å handle økologisk, etisk eller second-hand, men føler at du kommer til kort i den store sammenhengen? Kjenner du deg som en liten forvirret apekatt i forbrukerjungelen? Fornemmer du tilstedeværelsen av de store apene som overbevisende inviterer til den store kjøpefesten? “There’s a monkey on your back” er filmet en helt vanlig dag i en helt vanlig park, like i nærheten av deg og meg.
Installasjonen er et rom møblert med stoler, bord, skap og gardiner i campingestetikk. Her kan man sitte ned og se på film i ro og mak. De brukte campingmøblene har nytt, silketrykket lerretstrekk. Skapet og gardinene har striper fra sportsklær, hagemøbler og 70-tallstekstiler. Klappstolene har tegninger av åtte mer eller mindre suspekte apekatter. De to fluktstolene har trekk med mønster fra filmen om Tommy Hilfiger; sydameapene i sweatshopene som sitter og syr for oss forbrukere.
Skapet er fylt opp med Apeklær. De piratkopierte designergensere finnes i merkene Gucci, Tommy Hilfiger, Nike, D&G og Calvin Klein. Du har sett det før, men dette er den norske utgaven av piratkopier. Mange vil nok synes at trøyene er stygge; dette er restene som blir igjen på loppemarked - det som ligger igjen helt til slutt og som selges på posesalg. Men de er igrunnen fin-fine, og enda finere blir de med store silketrykte logoer på brystet. Utvalget varierer fra enkle, troverdige kopier til mer aparte utgaver med to logoer på brystet; en gammel og en ny. Enkelte av plaggene er riktignok litt flekkete og slitne, men det burde finnes noe for enhver smak (“a declaration of independence”, “Don`t imitate, innovate”). Det er lov å røre, ikke bare se.
På veggen henger 12 malerier; portretter av Aper i designer-T-skjorter, ca. 40 X 60 cm speilformede, olje på plate. Apene har klær fra Boss, CK, DG, DKNY, Gucci, Nike, Paul Frank, Paul Smith, Polo, Prada, Tommy, Versace. Og 66 bittesmå malerier; Aper i ReklameTskjorter, malt på trefliser, ca. 6 X 15 cm, olje på plate. (Adidas, ASK, B&O, BBC, Bic, Body Shop, Bosch, Canon, CNN, Coca Cola, Coop, Cubus, Dagbladet, DBS, Diesel, Din Sko, Ecco, Esso, Fiat, Gilette, G-sport, H&M, Høie, IBM, Ikea, JC, Jordan, Kappahl, Kitekat, Kiwi, Kodak, Lano, Levis, Lindex, Livi, Lux, MTV, McDonalds, Narvesen, Nestle, Nokia, NRK, NSB, Opel, Pampers, Peppes, Prix, Ray Ban, Rema, Rimi, Saab, SAS, Skoda, Solidox, Sony, Stimorol, SVT, Telenor, Telia, Texaco, Thorn, Tine, TV2, VG, Volvo, 7/11)
Prosjektet er støttet med midler fra Norsk Kulturfond. Installasjonen ble innkjøpt av Norsk Kulturråd og Drammen Museum for bruk i skolen i Buskerud fylke.