“Kunstbruk: Bedroom”, installation, Galleri Riis, Oslo, 1999


The installation in the project room was built like a bedroom interior, consisting of “homemade” furniture, textiles etc, using old techniques, stressing environmental issues.

Simultaniously in the regular exhibition space curtains were shown next to the works of other artists. The exhibition also had a satellite in a commercial space - inside a design shop - a sister version of the objects in the installation.


A cooperation with Marianne Nygård.

 

Kunstbruk: Soverom

Siri Harr SteinvikArt.html

Ja takk, begge deler

Kunstbruk er navnet på et prosjekt som tar for seg et sammensurium av ting knyttet til hverdag og bruk. Kunstbruk befinner seg et eller annet sted mellom kunst og brukskunst, litt avhengig av øynene som ser.

Nå viser Kunstbruk to varianter av et soveromsinteriør: Ett i prosjektrommet på Galleri Riis og ett i kjellerkorridoren på Norway Designs. Her finner du både nyttige ting og pynteting. Gjenstandene er en blanding av gammelt og nytt. Vi bruker tradisjonelle teknikker til å fortelle om idag.


Vi lurer på hvor det har blitt av alle lilla skjerf og fotformsko. Som 70-tallsbarn føler vi oss litt sveket når de gamle radikalerne går med designer-briller og smiler brydd over sin fortid. Men, som barn av 68- generasjonen ønsker vi å ta opp tråden. Og det er kanskje vårt ansvar å ta med oss noen av verdiene videre? Vi ønsker oss en 70-talls revival på andre områder enn bare designen og klærne. Derfor designer vi på nytt, med en ekte 70-tallsnostalgi.


Minimalt

Vi skulle ønske at minimalisme innebar at man var villig til å nøye seg med mindre. Da ville dette vært oppskriften på en minimalistisk fillerye: Gjør som oldemor; spar på gammelt, slitt sengetøy eller andre stoffer som er for gode til å kastes. Riv dem opp i 3-5 cm brede, sammenhengende remser. Skaff deg en skikkelig stor heklekrok og sett i gang. Du kan for eksempel hekle en krokodillefell eller en tigerfell. På utstillingen ser du hvordan resultatet kan bli. 


Less is a bore

Kunstbruk insisterer på at farger og naive mønstre også kler voksne. Ved hjelp av silketrykk og monotrykk overfører vi tegning og ornament til papir og stoffer (tapeter, gardiner, sengetepper, lampeskjermer, nattøy og lommetørklær). Vi har laget mønstre med biler, biller, maur og annet utøy.

Her finner du også vesker, toalettmapper og rumpetasker i skai formet som figurer. Ting du kan ha omkring deg, på deg og med deg i byen. 


2000 dør i trafikken hver dag

Bilen er en del av bylivet, på godt og ondt - men mest på ondt. Derfor går trafikk-estetikk igjen i Kunstbruks utstilling: Bilder med trafikk-motiver, trafikk-klær, rumpetasker med refleks og tapeter og nattkjole med bilmønster.


Gjør-det-selv

Vi shopper oss glade og mette (og kvalme). Og blir snart sultne igjen. En medisin mot våre uheldige tilbøyeligheter kan kanskje være å lage noe selv. Kunstbruks møbler er i hovedsak snekret i god gammel sponplatemøbeltradisjon. (Takk til Gösta Jernberg og Anders Söderberg som har skrevet boken “Spånskivemöbler, Spika, måla och dekorera”).

  

Myk kunst

På loppemarked har vi funnet massevis av hårete børstaullgensere. Det er vemodig at noe som en gang var så fint, plutselig ble stygt. Vi har sydd plaggene sammen til klumpete ullpledd. Hals og armåpningene er intakt, så du kan ta på deg pleddet og tulle resten rundt deg.


Lavstatussøppel

Hva som er søppel er et definisjonsspørsmål. Noe søppel er for fint til å kastes - og til og med for bra for resirkulering. Plast har lenge hatt lav status, kanskje først og fremst fordi det er så billig å produsere. Brukt plast befinner seg lavest på rangstigen. Vi har tatt i bruk gamle plastdingser fra barneleker som detaljer på vesker og på nøkkelringer. Og gamle plastboller (tupperware) til å bygge lamper.


Husflid

Spar på alle plastposene du får i butikken. Når du har en plastpose full av poser, kan du klippe dem opp i lange 5 cm brede strimler og hekle dem sammen til en ny pose. Materialet er både klønete og tidkrevende og som du kan se på utstillingen, blir resultatet ganske high-tech og puslete på samme tid. (Du behøver ikke bekymre deg for miljøet, posene er laget av polyuretan; “den snille plasten”).


Brukervennlighet 

Vi har strikket to antrekk:

Genser og skjørt med veistripemønster- en kombinasjon av kamuflasje og varselklær. Og et oransje reveutstyr - kjole, hettegenser, lue og hale - som gjør deg så synlig i trafikken at vi nesten kan garantere at bilene  stopper i fotgjengerovergangen.


Ellers nevner vi at: “.... søm/brodering reduserer tre stressindikatorer: pulsfrekvens, blodtrykk og svette.” (Ira Matathia og Marian Salzman i “Trender - rett rundt hjørnet”). 

Du oppfordres herved til å starte syklubb!

Kunstbruk: Soverom, installasjon, Galleri Riis, Oslo, 1999


Installasjonen i prosjektrommet lignet et soveromsinteriør. Det bestod av “hjemmelagde” møbler. tekstiler etc. Det tok ibruk gamle teknikker og pekte på miljørelaterte tema.

        I det vanlige utstillingsrommet ble det samtidig vist gardiner side om side med arbeider av andre kunstnere. Utstillingen hadde også en satelitt i et butikk-lokale - i en design-butikk ble det vist en søster-versjon av installasjonen.


Et samarbeid med Marianne Nygård.