Ape Art: Tommy Hilfiger, a workshop and an installation, “Stunt Club”, Kunstnernes hus, Oslo, Norway, 2002.


During the first part of the exhibition period the artists were screenprinting Tommy Hilfiger logos on secondhand sweatshirts. The video “What´s wrong with Tommy?”, using Tommy Hilfiger as an example of the multinational companies` production abroad today, was screened during the work. Afterwards the video kept running in the main gallery room while the sweathers were sold to the visitors for 0,50 NOK a piece.

- The project was done in cooperation with Adbusters, Norway.

- A cooperation with Cathrine Alvin.

 

Ape Art: Tommy Hilfiger

Siri Harr SteinvikArt.html

“Ape Art“ på Adbusters Aksjonsfabrikk og Fabrikkutsalg,  www.adbusters.no


Ape Art: Tommy Hilfiger

- Hva er galt med Tommy?



Det er kanskje ikke så mange som vet hva Tommy Hilfiger driver med når han ikke koser seg med jentepiratene på TV2. Men Ape Art kan fortelle at han har verre svin på skogen enn å vise fram underbuksene sine til knisende jenter på norsk TV: Du kan se den usminkede sannheten om Tommy Hilfiger i en animert dokumentar på Adbusters Aksjonsfabrikk 12. - 15. februar på Kunstnernes hus (fra klokka 11.00 til 15.00). I Fabrikkutsalget den 23. kan du også kjøpe med deg en suvenir, en pirat Tommy-trøye som blir trykket på workshopen. Du kan få ham billig av oss: 50 øre er alt du må ut med for en Tommy-genser.


- Å Tommy, hva har du gjort! Du kan ikke bare skylde på Calvin og Donna og de andre

Tommy Hilfiger er et takknemlig objekt; et erkeeksempel på hva klesindustrien ikke bør gjøre. Derfor går vi Tommy Hilfiger litt nærmere etter i sømmene.Tommy er en typisk representant for den nye klesindustrien: De som ikke selger klær, men drømmer, og som fraskriver seg ansvaret for produksjonsforholdene ved å kjøpe ferdige varer fra andre produsenter. Tommy Hilfiger er ikke verre enn alle de andre, men en av mange værstinger.


Se dokumentaren! 

Ape Art viser en animasjonsfilm om Tommy Hilfiger. Her avsløres Tommy som kynisk løgner og grisk forretningsmann. “- What`s wrong with Tommy?” er en slags skrekkfilm: Den har innslag av blod og vold, og i hovedrollene finner du gale menn med makt og penger. Farlige menn som utnytter fattige jenter. Det er en sann historie.


Vi tar turen til Indonesia for å finne ut hvordan en Tommy-genser blir til. Vi besøker en EPZ (Export Processing Zone) og finner en fabrikk/”sweatshop” hvor jentene syr Tommy-klær. Arbeidsforholdene er uholdbare på alle måter. Det viser seg også at den internasjonale, uavhengige overvåkningen av fabrikken er meget utilfredsstillende. Vi ser også nærmere på IMF, WTO og WB sine roller i denne sammenhengen. Men heller ikke her finner vi noen som tar ansvar. Alle er kun interessert i penger.


Dokumentaren er en klipp/lim-animasjon. Disse scenene er umulig å filme i virkeligheten: Ingen slipper inn i produksjonssonene hvor klærne blir laget. Animasjon er derfor den eneste og dermed også den beste teknikken for å dekke hva som foregår i en EPZ.


Kjøp klærne!

Som en illustrasjon til Tommy-filmen, produseres det et opplag på 100 piratkopier av Tommy-trøyer. De kan kjøpes for en femtiøring. Det høres kanskje urimelig billig ut, men det er mer enn syerskene får for arbeidet. Du kan altså gjøre et kupp!


Kolleksjonen holdes i klassiske Tommy-farger, det vil si de samme friske rødt, hvitt og blått som vi kjenner så godt både fra det amerikanske og det norske flagget. Klærne kommer i størrelser for både menn, kvinner og barn. De er second-hand med stor silketrykt logo på brystet. Du kan velge mellom alt fra enkle, troverdige Tommy-kopier til mer aparte varianter med både Tommy-trykk og Jackpot /Adidas-broderi på brystet. Enkelte av plaggene er riktignok litt flekkete og slitne, men det burde finnes noe for enhver smak (“a declaration of independence”, som Tommy selv uttrykker det).


Om Ape Art

Det mest karakteristiske ved apene er selvfølgelig at de aper. Men aping er jo også et typisk menneskelig trekk. (Som moter, for eksempel.) Det er det apeaktige hos menneskene som er utgangspunktet for Ape Art. Aping har (dessverre) gjerne en del negative konsekvenser både for miljøet og  menneskene selv. Tema for Ape Art er vestlig forbrukerkultur og konsekvensene av denne livsstilen. På godt og vondt, men mest på vondt.


Apestrekene er animerte, sydde, malte og trykte. Ape Art er kamuflert kunst med et et sosialt og politisk budskap. Stikkord er herming og handling. Folk er opptatt av ting. Vi prøver å utnytte denne interessen for forbruksvarer ved å lade tingene med et nytt innhold. Ting kan fortelle historier.


Minste felles multiplum for Ape Art er apekatter. Fordi apene ligner på menneskene, de er bare litt dummere. Men vi kjenner oss igjen i dem. Man kan kanskje tenke seg at de klokeste apene er like dumme som de dummeste menneskene. Når apene aper, synes vi de er rørende og morsomme. Mens menneskenes aping kan være av mer usympatisk karakter (sweatshops, uetisk mat, overforbruk og søppelberg). Det er vrient å snakke om moralske spørsmål uten å virke moraliserende. Men Ape Art er et forsøk  - en miniatyrverden hvor aper spiller rollene som mennesker. Ape Art ønsker å forbygge bevisstløs aping.

Ape Art: Tommy Hilfiger, en workshop og en installasjon, “Stunt Club”, Kunstnernes hus, Oslo, 2002


Under den første delen av utstillingen silketrykket kunstnerne Tommy Hilfiger-logoer på secondhand-trøyer. Videoen “What´s wrong with Tommy?”, som bruker Tommy Hilfiger som et eksempel på hvordan multinasjonale selskaper produserer klær idag, ble vist under arbeidet. Etterpå fortsatte filmen å gå i gallerirommet mens trøyene ble solgt til de besøkende for 50 øre stykket.

- Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Adbusters, Norge

- Et samarbeid med Cathrine Alvin